dissabte, 30 d’agost del 2014

Últims dies!

Ja està quasi tot apunt.

La setmana passada vam fer una última reunió amb les Au Pair de l'agència d'aquí (Au Pair First) que tenen la sortida cap als EEUU aal setembre o principi d'octubre. Érem quatre noies, tres de les quals de la Plana! L'altra era la Laura, de Mataró, que serà amb la que aniré a l'avió i m'estaré quatre dies a Washington DC.

Al training de Washington en total som 20 noies (sense representació masculina aquest mes) i perquè ens puguem organitzar el transport de l'aeroport fins a l'hotel i puguem saber amb qui compartirem habitació, l'encarregada de CHI (l'agència americana) ens va enviar a totes un email amb la llista de noms, hores i aeroports d'arribada, nacionalitats, APC i repartiments d'habitacions. Els països d'origen són: Regne Unit, Alemanya, Argentina, Hongria, Xile, Japó, Colòmbia, Ucraïna, Xina, França i Espanya (som tres espanyoles en total, però no sé qui és la tercera).
Amb la APC pots fer-te a la idea de s'hi ha haurà altres noies més o menys a prop teu, ja que l'APC (AuPair Coordinator) és una persona que viu a menys d'una hora de la teva família i que et supervisa durant tot el programa. Jo tinc la mateixa que una noia britànica i una japonesa, amb qui comparteixo habitació, ja que el repartiment està fet en funció de l'àrea on viuràs així ja comences a conèixer gent.

Les noies que ens trobarem ja han fet un grup al whatsap per organitzar taxis. Jo i la Laura som les que arribem més tard, a les 9.08 pm a l'aeroport, per tant ens haurem d'espavilar. La resta ja comença a arribar al matí i durant tot el dia. A més, pel grup s'està dient el lloc d'estada als EEUU i l'edat de cadascuna.
Hi ha força varietat de destins; Arizona, Michigan, Colorado, Nova York, Whashington, Maryland, Virgínia, Maine, California,...


Total, que queden menys de dos dies perquè el nostre avió marxa a dos quarts de tres del migdia de Barcelona, i tinc tota la roba i totes les coses que em vull endur en pilots per tots els racons de l'habitació. Demà al matí ho ficaré tot a la maleta i espero que no em superi els 23kg permesos. Al migdia tinc dinar familiar i al vespre sopar amb la colla! Ja són les últimes despedides.



Us deixo l'itinerari de vol per si algú vol saber per on passem. Volo amb US Airways amb escala a Carolina del Nord als EEUU.  (les hores són locals de cadascun dels aeroports).
Barcelona (BCN) 2:30PM - Charlotte (CLT) 6:15PM 
                  ------- escala de 1 h i 34 min -------- 
Charlotte (CLT) 7:49PM - Washington Dulles (IAD) 9:08PM 

dilluns, 18 d’agost del 2014

Host Family Gifts

És com una 'tradició' donar un petit regal a la família d'acollida (host family) a l'arribar. Les millors opcions solen ser coses relacionades amb el país d'origen de cadascú però sempre tenint en compte les limitacions de pes i mida que tenim per les maletes a l'avió.

Resumint, que he intentat trobar detallets petits, més o menys adaptats als gustos i edats de cada un dels nens, i també alguna cosa per a la mare.

Avui començo explicant el regal per a la Georgia. Té 4 anys i és una princeseta, això si, amb molta energia i temperament. Per tant, li he comprat un braçalet de peces de fusta amb papallones i dos clips pels cabells de color rosa amb una figureta de fusta al final. A més, he comprat dos llibres bilingües, 'La Caputxeta Vermella' (Little Red Riding Hood) en català-anglès, i 'El Soldadito de Plomo' (The Brave Tin Soldier) en castellà-anglès.


Georgia's grifts

El segon regal, el de la Noelle. Té 9 anys, és creativa i viva, i també li agraden molt les coses de 'nena'. A ella li donaré la llibreta texana que vaig decorar jo (i vaig explicar en un altre post), i a més l'hi he fet una portada interior amb cartolina lila amb el títol 'Noelle's Bright Ideas' (Les idees brillants de la Noelle), perquè hi pugui escriure o dibuixar lo primer que li passi pel cap.
A més, uns auriculars, també decorats per mi com en un post anterior, i un braçalet de color vermell amb una petita peça platejada i amb tanca amb imant.

Noelle's gifts.

Portada interior

El d'en Parker, el fill gran d'11 anys, res més típic d'aquí, o més que típic, una cosa que tothom té a casa, és una bufanda del Barça, així que això i una baralla de cartes espanyoles (que allà només tenen les de poker). Les cartes, perquè siguin més especials he enganxat una cartolina a la caixa de plàstic que les protegeix on hi ha escrits el nom de cada pal en català (amb un dibuixet perquè el relacionin) i per dins la traducció.

Parker's gift


I per fi l'últim, per a la Jenni, la mare. Per a ella li portaré un parell de ventalls, un de senzill amb un dibuix de Vic i un altre dels típics espanyols de fusta pintada. A més, un imant per la nevera amb una foto de la Plaça Major i un mocador de coll.

Jenni's gift


I aquí una foto de tots. Espero que els hi agradin!
Ja només queden 11 dies!





dimecres, 13 d’agost del 2014

Ambaixada Americana a Madrid

Visat aprovat! Ara si que ja tinc tots els papers i permisos per anar-me'n als EEUU.
Pels que hàgiu de passar aquest procés, us explico la meva experiència.

Jo tenia hora a les 10 del matí, i com que ja ens havíem quedat a dormir així ja aprofitàvem el viatge en cotxe i visitàvem Madrid durant dos dies, vam decidir anar-hi tot caminant i esmorzar tranquil·lament a mig camí. Vam parar a una cafeteria-restaurant-botiga, enorme en una cantonada del carrer de Serrano molt a prop del Retiro, relativament bé de preu per estar al carrer que està (pels que no coneixeu Madrid, ja ho veureu quan arribeu allà, però és un 'Passeig de Gràcia' a la madrilenya, amb botigues del 'nivell' de Loewe, Emporio Armani i Custo).


Recomanacions abans d'entrar:

  • No tens accés a l'ambaixada fins 15 minuts abans de l'hora programada de la cita així que no serveix de res ser-hi un hora abans (només per ficar-te nerviós). 
  • No porteu motxilles o maletes que no siguin necessàries perquè només us deixen entrar bolsos. Tampoc permeten entrar mòbils ni cap altre aparell electrònic. Totes les pertinences que t'obliguen a deixar te les guarden ells amb un número que hauràs d'entregar a la sortida si els vols recuperar.
  • Els acompanyants (a no se que siguis menor) tampoc poden entrar, així que conteu una hora i que els familiars o amics que vinguin amb vosaltres portin alguna cosa per distreure's.


A les 10 menys 5 vaig arribar davant l'ambaixada. La meva entrada era per la secció consular, la primera venint del Retiro però no patiu que està molt ben indicat i sinó preguntes als guardes i ells t'ajudaran. A la porta n'hi ha dos o tres a més la persona que em va atendre (amb armilla negre i lletres CSC) i que em va demanar la confirmació imprimida del formulari DS-160, el passaport, el certificat d'elegibilitat i la foto de carnet (a més de la demostració del banc que tens fons suficients per pagar-te el viatge i l'estada, tot i que jo no el duia i no me'l van demanar per res). Tota aquesta documentació te la posa en un porta-foli transparent i et deixen passar.
Just entrar et fan passar un filtre de seguretat, perquè, evidentment, entrar a una ambaixada es considera entrar en territori del país corresponent i tots sabem que els americans no fan bromes amb la seguretat i ningú pot entrar al seu territori a la lleugera. Un cop passat pel típic d'arc detector de metalls d'un aeroport, i haver posat les pertinences a la cinta (a més de treure i deixar allà les que no et permeten entrar), t'obren la porta per continuar.

La següent sala hi havia unes 20 persones esperant assentades, jo vaig anar directa a una altra treballadora amb armilla negre i em va tornar a demanar el porta-foli, em va fer firmar el certificat d'elegibilitat i em va comprovar el passaport amb el formulari DS-160. Després em va donar un número de torn i un follet d'informació sobre quan i com rebria el visat. És important que si voleu modificar l'enviament li comenteu a aquella noia ja que és el que et posa al paper però normalment tel llegeixes més tard i després et poden ficar problemes.
El mètode d'enviament és el següent (traduït literalment del paper informatiu que em van donar):
Si aproven el seu visat necessitem quedar-nos el seu passaport per poder incloure el visat dins d'aquest. El seu passaport amb el visat li serà retornat e un plaç de 4 a 6 dies laborables per Correus, sense cap cost adicional, a la oficina que vostè va seleccionar quan va sol·licitar la cita. L'oficina de Correu li farà arribar un correu electrònic o un SMS notificant-li que el seu passaport ja està llest per la seva recollida.

 Després et fan entrar en una altra sala amb unes 70 persones esperant assentades (tot i que suposo que al ser l'agost hi havia tanta gent que inclús hi havia gent dreta), on hi ha unes 11 finestretes tipus cine i per tot arreu quadres dels EEUU, una foto de l'Obama i una pantalla on constantment hi ha vídeos sobre els parcs naturals, les universitats, o qualsevol altre 'meravella' del seu país.
A mi em van fer anar a una fila de la dreta per entregar la documentació a les taquilles 1 o 2. Allà em van demanar un altre cop el porta-foli, em van preguntar quan marxava (com sempre des de que havia entrat a l'abaixada, en castellà), i va apuntar quatre coses a un dels papers. Després em va dir que havia d'anar a la taquilla 3 digitalitzar les meves empremtes digitals i em va donar un follet amb els meus drets als EEUU (tot i que al meu cas, la meva agència ja me n'havia donat una còpia dins el Pack de benvinguda). La senyora de la finestreta 3 em va tornar a demanar els papers, aquest cop per quedar-se'ls, i em va fer ficar tots els deu dits en una maquineta per queda registrats.
Acabat això em va tocar anar-me'n a seure i esperar el meu torn com les altres 60 persones que ja hi havia quan vaig arribar, i em vaig adonar que estava ben equivocada al considerar-me afortunada al anar directament a les taquilles i no com totes aquelles persones, perquè segurament totes elles hi havien passat abans que jo.

Tot el procés fins al moment no em va portar més de 15 minuts, i en aquell moment em vaig adonar que l'espera fins a 'l'entrevista final' seria llarga. A la pantalla passaven pel número A63 i jo tenia el A118, a més de que hi havia més de dos tipus de cua jo era la 'A', hi també hi havia la F i la D (i potser alguna més). També vaig comprovar, ja que t'avisen amb una petita frase al tiquet, que els torns no són consecutius, i de cop anaven fent 72, 73, 75 i tornaven al 69 o pujaven al 77.
Mentre m'esperava, tot i que vaig dedicar una estona a llegir l'Au Pair Participant Handbook també podies sentir 'l'entrevista' que feien a l'altra gent, ja que la persona de dins la finestreta parla a través d'un micròfon, així que senties les preguntes però no les respostes. A la majoria de gent els hi feien tot amb castellà, a excepció de Do you speak English? o What are you going to study there?, però n'hi havia d'altres que els hi deien tot amb anglès, per tant, em vaig començar a ficar nerviosa.
A l'arribar al 116 em vaig començar a preparar. Van dir el 117... i després el 119. Així que després no sabia quan tornarien a saltar cap al meu i al cap de 5-10 minuts em van cridar. La noia em va donar el certificat d'elegibilitat firmat per el Vice Consoul i em va dir que l'hauria de presentar a l'aduana americana perquè em deixessin entrar. Em va demanar si aniria a estudiar (al dir-li que no va haver de rectificar alguna cosa a l'ordinador) i em va demanar per quant temps, totes dues preguntes en castellà, i em va dir que ja estava i que rebria el visat en 4-6 dies a l'oficina de Correus. Em vaig quedar una mica parada perquè no em van dir ni una paraula en anglès però ja més tranqil·la vaig sortir cap a fora.
La sala prèvia ja estava buida i vaig anar directa a recuperar el meu mòbil i la càmera.

En total, vaig estar-m'hi una hora i deu minuts, dels quals 45-50 minuts esperant el meu torn i la majoria de papers que m'havien demanat que portés no van sortir ni de la carpeta en que els portava i la qual va està sempre a les meves mans (això no vol dir que no els porteu, perquè llavors segur que us els demanarien!).

Un cop fora, tot i que havia estat quasi tot el rato assentada, m'havia tret un pes molt gran de sobre i vam anar amb en Joaquim, que mentre m'esperava a fora havia anat a buscar el cotxe i em va recollir a la porta de l'ambaixada, al parc del Retiro a estirar-nos a la gespa sota l'ombra, ja que a l'agost a Madrid fa una calor criminal. Vam aprofitar l'estona per buscar un restaurant que estigués bé relació qualitat/preu per acabar com toca la visita a la capital menjant un bocata de calamares, vam donar una volta ràpida pel parc i vam anar a dinar ja que a les tres havíem quedat amb una noia de Itàlia i una de Malàisia a través de BlaBlaCar per tornar cap a Barcelona compartint gastos de gasolina.

Per acabar un parell de fotos.
  

La primera és el dinar de l'últim dia, bocata de calamares, patatas a la brava (que són diferents que les nostres patates braves perquè tenen un toc axoriçat), un parell de canyes i les típica tapa que ells et regalen amb el veure, que en aquest cas (i s'ha de dir que va ser un dels pitjors) van ser cacauets torrats.

La segona som nosaltres dos al Retiro, a l'entrada de la Puerta de Alcalà, un cop ja havia sortit de l'ambaixada.

dissabte, 9 d’agost del 2014

VISA Documentation

Dimarts al matí tinc la cita a l'ambaixada dels EEUU a Madrid i estic acabant de preparar tots els papers que necessitaré presentar abans de l'entrevista.

La documentació que et demanen és la següent:

  • Passaport en regla: En teoria l'has de tenir vigent fins a sis mesos més tard de la teva sortida del país. El meu caducava mentre estava allà als EEUU durant el meu any d'Au Pair, així que per evitar problemes he decidit renovarme'l aquí abans de marxar, però tambe ho podeu fer allà a qualsevol del cosulats (n'hi ha a forces ciutats però la majoria són a les dues costes i a mi em queden massa lluny). 
Recordeu que no us renovaran el passaport fins que quedi menys d'un any perquè caduqui a no ser que demostreu que teniu 'motius' per necessitar la renovació! 
Ja que si te'l renoven amb més d'un any de validesa t'apareix la mateixa data de caducitat, i per tant no serveix de res.
Si  decidiu demostrar que teniu motius heu d'anar a la oficina de renovació de passaports més propera amb tots els documents fotocopiats (per anar bé en anglès), comentar el vostre cas amb l'encarregat, i ell enviarà aquestes còpies a Madrid, que decidiran si accepten la petició i t'anul·len el passaport per poder-te'n fer un de nou. Tot i així aquest procés depèn del temps en què et responen els de Madrid i per tant feu-lo amb temps.
Si feu com jo i us el renoveu però teniu el Visat J-1 enganxat al passaport vell haureu de viatjar sempre amb els dos passaports. 
  • Pàgina de confirmació del Formulari DS-160, Sol·licitud de Visat de No-Immigrant: És la pàgina de confirmació de la sol·licitud que has fet abans de demanar cita, on surt la foto que has hagut de pujar i on hi ha un parell de codis de barres (un a dalt i un a baix).
  • Pàgina de confirmació i instruccions que et donen un cop programada la cita: També te n'envien una còpia al correu electrònic i hi ha un enllaç directe per imprimir-ho des de la pàgina oficial. 
  • Foto de carnet 5cm x 5cm (o 2in x 2in): Te l'has d'haver fet durant els últims sis mesos i et donen un enllaç perquè sàpigues quines característiques ha de tenir (són les mateixes que la foto que has hagut de pujar per demanar el Formulari DS-160).
  • Passaport amb l'últim visat del EEUU (si és que en tens): A mi això no em va caldre.
  • Certificate of Eligibility for Exchange Visitor Status, Form DS-2019 (Certificat de Idoneïtat): És un certificat que t'envia l'agència que té dues pàgines i un codi allargat a la dreta.
  • Internship Placement Plan: És un altre full que t'envia l'agència on hi ha les dades de la família i les de les APC i RAPC (Au Pair Coordinator i Regional Au Pair Coordinator) que et toquen per zona. En el cas de CHI Au Pair, també el trobes al teu apartat dins la seva web.
  • Rebut del pagament realitat al SEVIS I-901: SEVIS vol dir Student and Exchange Visitor Program, i és un altre paper que t'envia l'agència.
A més de tota aquesta documentació, l'ambaixada et recomana portar documentació per donar prova de que:
  • Tens intenció clara de deixar els Estats Units després d'acabat el seu viatge. 
  • Tens diners suficients per cobrir totes les despeses als Estats Units. 
  • Tens un lligam important amb el país del qual provens per tornar després d'acabar el seu viatge als Estats Units (Això pot ser provat mitjançant lligams familiars, professionals, de propietat, d'ocupació o altres lligams i obligacions que tingui, envers qualsevol altre país que no els Estats Units).
Tots aquests documents són opcionals i vaig parlar amb una noia que va anar a fer l'entrevista la setmana passada i no li van demanar, però com que amb els americans mai se sap, jo he decidit demanar a l'ajuntament de la meva ciutat un certificat de que estic empadronada amb els meus pares (amb això representa que proves que tens lligams familiars suficients per tornar) i el certificat de la meva universitat conforme seguiré estudiant.

Recomanació personal: Mai se sap i com que és millor prevenir que curar, jo he duplicat tots els documents no fos cas que a última hora tingués un ensurt. 

A veure com va i ja us explicaré l'experiència!

dijous, 7 d’agost del 2014

Rome 2 rio, una web per arribar a qualsevol lloc

Avui una altra recomenació. Rome2rio.


Com diu el seu lema 'Discover how to get anywhere by plane, train, bus, ferry and automobile' (Descobreix com arribar a qualsevol lloc via avió, tren, autobús, ferri o cotxe), t'ajuda a trobar la millor opció per arribar d'un punt a un altre.


Un cop introduïts origen i destí la pàgina busca la millor opció combinant tots els mètodes de transport possibles. I tot i que ens pot semblar una tonteria per a trajectes Barcelona - Londres on només necessitem entrar en un cercador de vols i buscar el plànol del metro de la ciutat que visitem, és una eina molt eficaç per a trajectes a ciutats petites o per viatges a països com els Estats Units (ara que ja m'estic començant a informar per viatjar durant la meva estada allà) on no hi ha serveis de tren ni busos 'unificats' i on cadascú té webs, horaris o preus diferents, i ni cobreixen les mateixes àrees.

Un cop fas la cerca els resultats t'apareixen pintats en un mapa i en una barra lateral, especificant els temps i ordenats per diners. Es poden clicar cadascun d'ells i a partir d'aquí mirar més en detall l'oferta, la companyia o modificar els dies.
Tot i així no està pensada per a fer-hi directament les reserves, així que un cop trobat el mètode de transport preferit, s'ha d'anar a la pàgina de l'empresa.

A mi me la van passar després de està buscant durant una hora maneres d'anar un cap de setmana de Denver a Albuquerque sense que perdés més de la meitat del temps que tenia amb el transport i que fos relativament econòmic. Amb un moment vaig introduir les dues ciutat i em va aparèixer una companyia d'autocars petita que només treballa pel sud-oest/centre dels Estats Units i que no m'havia sortia a cap cerca de google i a cap buscador de viatges. Vaig a anar a la seva pàgina web oficial i tot i que era una mica 'cutre', m'oferien el que estava buscant, ràpid i econòmic.

Així que altament recomanable ni que sigui per a donar un cop d'ull, quan volem fer trajectes que no ens són gaire familiars.

dilluns, 4 d’agost del 2014

Compte enrere i CHI Pre-departure Pack

Ja ha començat el compte enrere! Queda menys d'un mes perquè marxi cap als EEUU!

Durant aquest mes tinc feina anat a l'ambaixada dels EEUU a Madrid a fer una entrevista per demanar el visat J-1 (ja us explicaré més detalladament en què consisteix un cop l'hagi feta), acabar d'omplir i firmar 'agreements' amb la família, buscar els regals pels nens i la mare, llegir tota la documentació que CHI em va enviar, i bàsicament, decidir què m'emporto per passar un any allà, en un parell de maletes!

A més fa una setmana em va arribar el paquet de Pre-departure de CHI via FedEx.

El paquet que em va enviar CHI consta de:

  • Documents i papers: 
  • Carta de benvinguda del govern i de CHI al programa.
  • Certificat d'elegibilitat i placement confirmation i confirmació de pagament de la taxa SEVIS (necessaris per demanar el visat a l'ambaixada) i carta del president de CHI a l'ambaixada (jo me la vaig emportar però no és necessària).
  • Dossier explicatiu dels drets i deures que tens als EEUU i full explicatiu amb les conseqüències de deixar el programa a mig.
  • Perfil, carta i fotos de la família (el mateix que pots trobar a la web).
  • Travel i AuPair Tips: consell de viatge, informació pel trasllat fins a l'hotel de Washington DC, informació sobre el curs de First AID, consells per evitar el xoc cultural, etc.
  • The ABC's of American Culture: explicació bàsica de la vida i tradicions americanes.


  • Au Pair Participant Handbook: és una guia del programa d'Au Pair amb les quatre regles que tant l'Au Pair com la Host Family ha de complir, informació de l'assegurança mèdica, i una copia dels contractes firmats amb la família), 
  • What to expect... baby-sitter's Handbook: un llibre sobre com cuidar nens i que resol dubtes que puguis sobre els nens, la relació amb els pares, etc. 
  • Una bossa de CHI Au Pair.


Paquet benvinguda CHI

Total, que aquest mes m'espera molta lectura en anglès, moltes sortides, despedides amb la gent que no veuré (segurament) durant el pròxim any, molt 'papeleo' i sobretot molts nervis! Nervis que de moment encara no tinc però que segur que apareixeran.